top of page

Rock star gibi yaşayan piyanist Lang Lang



Klasik müziğin gezegendeki en ateşli temsilcisi? Bu iddialı yakıştırmayı biz veya hayranları değil, New York Times uygun gördü. Aynı zamanda bir stil ikonu, Lang Lang etkisi denen sosyal fenomenin isim babası. Beş yaşında ilk resitalini veren Çinli piyanist Lang Lang’den (28) bahsediyoruz.

Versace’den Adidas’a kadar pek çok giyim firmasının, özel tasarımlar ile giydirdiği bu stil ikonu, internet sitesinden atkı bile satıyor. 10 Haziran’da Borusan EnBW Enerji sponsorluğunda Uluslararası İstanbul Müzik Festivali için gelecek. Biletlerinizi ayırtın.

Bir müzisyen için popüler olmaktan, isminin markalaşmasından daha güzel bir şey varsa, o da müzikal literatüre girmesidir herhalde. Çin doğumlu piyanist Lang Lang, bu saydıklarımızın ikisine de sahip. Kendisinden klasik müziğin Elvis’i olarak bahsediliyor. Müzik literatüründe The Lang Lang Effect (Lang Lang Etkisi) başlığı altında yer alıyor. Peki nedir bu Lang Lang etkisi?

Genç piyanist, 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları’nın açılışında sahne almış, onun performansı sonrasında 40 milyon Çinli çocuk klasik piyano eğitimi almaya başlamıştı. Amerikan NBC kanalında yayınlanan The Today Show, duruma adını koymakta gecikmedi: Lang Lang Etkisi. İlk kez bu programda kullanılan terim, sonunda müzikal literatüre girdi.

Çocukluğundan itibaren sayısız başarıyla süslediği 28 yıllık yaşamında en çok değer verdiği şey, gençlere ve çocuklara klasik müziği aşılamak olduğundan, Lang bu durumdan son derece memnun tabii. Kitleleri kolaylıkla peşinden sürükleyebilme yeteneği, ona bir rock yıldızı havası da veriyor.

Önemli dünya liderlerine verdiği özel konserler sayesinde, herkesin fazlasıyla önemsediği bir isim. Masaya oturduğu dev markalar da onu ikonik bir seviyeye taşıdı. 157 yıllık piyano üreticisi Steinway, Lang’a özel piyano üreterek tarihinde bir ilke imza attı. Konserlerinde sadece Versace’nin özel tasarladığı kıyafetleri giyiyor. Adidas, nostaljik ayakkabı modeli olan Gazelle’i Lang için tekrar tasarlayıp ‘Lang Lang Gazelle’ ismiyle piyasaya sürdü. Sony ve Audi’nin dünya elçisi.


İlk resitalini 5 yaşında verdi

Lang Lang sıradan bir müzisyen değil. Deha olduğunu anlayabilmek için müneccim olmaya da gerek yok. Daha yaşıtları düzgün konuşamazken, o, üç yaşında Liszt’in Hungarian Rhapsody No:2’yi (Kedi Konçertosu) çalmaya başlamıştı bile. Beş yaşında, Şengyang Piyano Yarışması’nı kazanarak ilk resitalini verdi. Pekin Merkez Müzik Konservatuvarı’na girdiğinde 9, Çaykovski Uluslararası Genç Müzisyenler Yarışması’nda birinci olup Chopin’in 24 Etüdünün tamamını çaldığında ise 13 yaşındaydı. 17’sinde Yüzyılın Galası’nda Chicago Senfoni Orkestrası eşliğinde Çaykovski çaldı.

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page