Tüm enstrümanlar gibi flüt çalmak da sabır ister. Kendi kendinize video izleyerek ya da bir kurumdan flüt dersi alarak öğrenmeye başlamışsanız herkesin aklındaki sorular hemen hemen aynıdır.
.......
Çalışıyorum, ses üflüyorum ama çok nefesli ve hışırtılı bir ses geliyor. Neden hala sesi pürüzsüz ve yumuşak çıkmıyor?
Aslında hangi enstrümanı çalarsanız çalın artık o da hayatınızın bir parçası. Arkadaş gibi...Her gün sohbet etmeli. Ne kadar çok vakit geçirirseniz o kadar iyi tanışıp anlaşıyorsunuz.
Yeni çalmaya başlarken bu sohbetler fazla olmalı. Biraz çalışıp, üfleyip daha sonra araya uzun süreler koymayalım. Çünkü çabuk küsen bir çalgıdır flüt...
Çalışmaları güne yaymaya çalışın.
“Bir oturuşta 1 saat çalışacağım” yerine 20’şer dakika 3 set çalışın.
Bir süre sonunda göreceksiniz ki çalışma sizin için daha keyifli hale gelecek..
Bir de en önemli konulardan biri flütü flüt yapan yumuşak ve pürüzsüz bir ses çıkarabilmektir.Yeni başlayan herkes hemen o sesi duymak ister, şarkı çalmaya çalışır. Bu çok doğaldır fakat arkadaş gibi dedik ya...işte o çalışmaların karşılığında ancak o pürüzsüz sesi yakalayabiliyoruz. Üfler üflemez pürüzsüz çıkan bir ses flütün doğasında yok. Bu sebeple önerimiz her üflemeli çalgıda olduğu gibi bıkmadan usanmadan uzun ses üflemek ve diyafram çalışmaları ile desteklemek.
..Flütün notalarının yerini öğrenmek belki sadece 2 yada 3 dersinizi alabilir. Aslında o en kolay iştir flüt öğrenirken. Tüm notaların yerini öğrendiğinizi düşünün ve çalmak istediğiniz şarkıların notalarını da okuyabiliyorsunuz ama çıkan sesler hala hışırtılı ve çatlıyorsa yolunda gitmeyen şey çok nettir.
Uzun ses çalışması yapmamak!
Evet... Çok sıkıcı uzun ses üflemek...
Çok yorucu...
Ama hiç telaş yapmayın. Bunun için bir iki ay kadar sabır gösterin .
O sesi yakalayana kadar uğraşın .
Günlük çalışmalarınızı oyun haline getirin.
Örneğin; flüt üstündeki tüm notaları bir yere not edin. Do,re, mi, fa, .....
Yanınızda da bir kronometre olsun. Her gün o sesleri kaç saniye uzatabildiğinizi not alın.
Bir iki hafta içinde ilk üflediğiniz saniye ve son üflediğiniz saniye arasında fark varsa her şey yolunda gidiyor demektir..
Unutmayın!Uzun ses üflemek tek ihtiyaç...
Comments